Waarop letten met neuswiel voor de aanhanger?

Van plan om een aanhanger aan te schaffen? Hou dan rekening met de keuze van het neuswiel voor de aanhanger. Zeker wanneer u vaak op stap gaat met de aanhangwagen of caravan kan een neuswiel u veel gemak bieden. Er zijn verschillende opties en mogelijkheden en in dit artikel leggen we uit waarop te letten bij het kiezen van het juiste neuswiel.  

De functie van het neuswiel

Allereerst is het belangrijk om de functie van het neuswiel uit te leggen. Zo valt beter te begrijpen waarom het zo belangrijk is om hierop te letten bij de aankoop van een aanhangwagen of caravan. Zonder neuswiel zal het verplaatsen van het trekobject zwaar en moeizaam gaan. Een neuswiel daarentegen zorgt ervoor dat het trekobject makkelijk te verplaatsen is. Wel zo fijn.

Het kiezen van het juiste neuswiel

Er zijn een aantal verschillende neuswielen te kiezen bij de aanschaf van een aanhangwagen of caravan. Zo zien we de volgende opties:

Neuswielen met klem diamater 48mm

Dit neuswiel is geschikt voor het manoeuvreren van een aanhangwagen van 750 of 1350 kg. Een neuswiel met klem wordt meestal bij enkelas geremde aanhangwagens of  ongeremde aanhangwagens gebruikt. 

Neuswielen met klem diameter 60mm

Dit neuswiel lijkt veel op het neuswiel 48 diameter. Het verschil is dat deze zwaarder belast kan worden, namelijk 150 kg in plaats van 75 kg bij de 48mm variant. Beide neusklemmen worden op de dissel gemonteerd. 

Opklapbare neuswielen

Bij een trekobject zwaarder dan 200kg is het monteren van een opklapbaar neuswiel een verstandige keuze. De maximale belasting op het neuswiel zelf bedraagt 150 kg. Naast de extra stevigheid biedt het wiel ook meer bodemvrijheid. 

Waarop letten bij de aankoop

Bij het aanschaffen van een nieuwe aanhangwagen of alleen een nieuw neuswiel is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Dat zijn de volgende:

 

  • Check of het neuswiel op bussen of lagers draait

  • Controleer de dikte van de neuswiel buizen

  • Check de stevigheid van de velg van het neuswiel

 

Al deze aspecten kunnen een groot verschil maken in de duurzaamheid van het neuswiel. Uiteraard is het ook mogelijk om losse onderdelen voor het neuswiel aan te schaffen wanneer deze versleten of kapot zijn.

Conclusie

Het kiezen van het juiste neuswiel is geen hogere wiskunde. Wanneer u weet waarop te letten, wordt het kiezen van het juiste neuswiel een stuk makkelijker. Onthoud dat een goed neuswiel een groot verschil kan maken in het gebruiksgemak van uw aanhanger en onderzoek wat bij uw situatie past.